Сънната парализа или синдромът на старата вещица е явление, което се

...
Сънната парализа или синдромът на старата вещица е явление, което се
Коментари Харесай

Какво е сънна парализа и как да я превъзмогнем

Сънната парализа или синдромът на остарялата магьосница е събитие, което се среща в 7,6% от популацията. За мнозина това прекарване е много неприятно и ужасно.

Какво е най-ужасното нещо, което се случва с парализата в съня и какво би трябвало да направи човек, който не може да се отърве от нея? Нека забележим.

Не можете да се движите

Както подсказва името, парализата на съня ви безусловно сковава.

Без значение какъв брой обезверено се пробвате да преместите крайниците си или да седнете в леглото, с цел да спрете това извънредно положение, не можете да го извършите. Това се случва по време на етапа на BDG – бързи придвижвания на очите.

Това е стадий на плитък сън и точно в него може да имате сънища. Ето какво оповестяват учените от Американската академия по медицина на съня от Университета в Южна Калифорния: Умът ви е деен и тялото не може да поддържа връзка с него, то е парализирано. Може да е в действителност ужасно. ” Добрата вест е, че това положение не трае дълго – няколко секунди или минути. Така че просто би трябвало да изчакате: скоро ще можете да се движите още веднъж.

Усещате дефицит на въздух

Чест сателит на сънна парализа е възприятие на смут и суматоха, допълващи неспособността за придвижване. Затова доста хора усещат, че не могат да си поемат мирис, като че ли нещо ги задушава. Според специалистите, в мозъка ви към момента сте на стадия на BDG, когато дишането е доста плитко. В същото време вие ​​вече сте будни и желаете да дишате надълбоко – и не можете.

Пациентите постоянно го разказват по този метод: наподобява, че някой незабележим седи на гърдите ви и притиска свободното въздушно течение. Ако това се случи с вас, най-важното е да останете спокойни. Не забравяйте, че без значение какъв брой извънредно се чувствате, скоро ще завърши.

Може да имате халюцинации.

Като че ли краткотрайната цялостна парализа и задушаване не са задоволителни, можете да преживеете и халюцинации. Това могат да бъдат змии или великански инсекти, пълзящи в леглото ви, до момента в който вие сте неподвижни и безпомощни.

Друг сателит е сънливостта – чувството, че някой е влезнал в стаята през врата или прозорец. Умът ви се е събудил и е в извънредно обезпокоително положение. Това води до появяването на халюцинации и чувството за външно наличие. Съветът в този случай е същият, както преди – да не се поддаваме на боязън и умерено да чакаме.

Парализа може да бъде породена от претоварване или стрес.

Най-честата причина за парализа на съня е разстройството на биоритмите, да вземем за пример при полети над няколко часови зони. Когато най-накрая заспиш, тялото ти се хвърля в тази фаза на съня, която е най-необходима на тялото – това е BDG.

Колкото повече време прекарвате в него, толкоз по-голяма е вероятността да имате този противен опит. Стресът и тревожните разстройства също усилват възможностите за унесеност, както и приемането на някои медикаменти, като антидепресанти.

Това може да се случи при заспиване.

Повечето хора считат, че парализата на съня се случва единствено когато се разсъните в средата на нощта. Но мнозина, изключително тези, които страдат от нарколепсия, могат да изпитат това чувство, когато заспиват. Те попадат съвсем неотложно в стадий BDG, заради което парализата може да се появи съвсем незабавно. При здрави хора, първият стадий на BDG нормално се появява след половин до два часа сън.

Добър съвет

Някои хора показват, че съсредоточаването върху палците или опитите им да крещят им оказва помощ да преодолеят парализата си. Можете да опитате. Но в случай че това не помогне, тогава най-важното е умерено да се чака парализата да отстъпи и да не се паникьосва./ Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР